Καθημερινές συμβουλές
Οι σωστές συνήθειες για το δέρμα με τάση ακμής: Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις την ακμή;
Η ακμή είναι μία ακίνδυνη πάθηση του δέρματος, αλλά όλοι όσοι το έχουμε περάσει γνωρίζουμε πόσο μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μας.
Καθημερινές συμβουλές
Η ακμή είναι μία ακίνδυνη πάθηση του δέρματος, αλλά όλοι όσοι το έχουμε περάσει γνωρίζουμε πόσο μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μας.
Πόσο ενοχλητικό να ξυπνάς για μία σημαντική πρωινή συνάντηση και να ανακαλύπτεις ένα απρόσμενο σπυράκι στο πρόσωπό σου; Μπορεί να μην είναι κάτι το τρομερό αλλά σίγουρα σε ενοχλεί!
Εξετάζοντας τα αίτια της ακμής, συνειδητοποιούμε πως είναι πολλαπλά: στην πραγματικότητα δεν είναι μόνο μία η αιτία που προκαλεί την ακμή, αλλά ένα σύνολο παραγόντων. Οι δερματολόγοι την περιγράφουν ως μία "πολυπαραγοντική πάθηση".
Τα καλά νέα είναι πως πέρα από τις φαρμακευτικές θεραπείες, τα άτομα που έχουν ακμή μπορούν να ακολουθήσουν συγκεκριμένα βήματα στην καθημερινότητά τους για να αντιμετωπίσουν σπυράκια και μαύρα στίγματα. Αρκεί να ακολουθήσουν μερικές απλές συμβουλές για την ακμή: ανακάλυψε μαζί μας συμβουλές για την αφαίρεση του μακιγιάζ, για τον καθαρισμό, σωστές τεχνικές μακιγιάζ, την επίδραση που έχει ο τρόπος ζωής και πώς μπορείς να αποφύγεις τα σημάδια της ακμής.
Η αφαίρεση του μακιγιάζ είναι πολύ σημαντική για το σωστό καθαρισμού του δέρματος. Ο στόχος μας είναι να επιτρέψουμε στο σμήγμα να ρέει ελεύθερα και να μη μπλοκάρουμε τους πόρους.
Όσοι φοράμε μακιγιάζ πρέπει να το αφαιρούμε με προσοχή κάθε βράδυ. Ακόμη και αν δε φοράμε μακιγιάζ πρέπει να καθαρίζουμε καλά το δέρμα μας για να αποφύγουμε τη συσσώρευση βακτηρίων και ρύπων.
Όταν έχουμε ακμή, αυτό που πρέπει να βρούμε είναι η ισορροπία ανάμεσα στην αποτελεσματικότητα και την προστασία της επιδερμίδας, καθώς το δέρμα με τάση ακμής μπορεί να είναι ευαίσθητο και να γίνει γρήγορα αντιδραστικό σε συγκεκριμένα προϊόντα μακιγιάζ.
Πρέπει να πλένουμε το δέρμα μας χωρίς να το καταστρέφουμε, καθώς και αυτό μπορεί να οδηγήσει στην υπερβολική παραγωγή σμήγματος.
Συνήθως, η επιθετική αφαίρεση μακιγιάζ μπορεί να επηρεάσει το προστατευτικό υδρολιπιδικό φιλμ του δέρματος, το οποίο προστατεύει το φυσιολογικό όξινο pH. Το νερό καθαρισμού micellaire εξασφαλίζει τον αποτελεσματικό και ακίνδυνο καθαρισμό και αφαίρεση του μακιγιάζ.
Περισσότερο από κάθε άλλο τύπο δέρματος, το δέρμα με σπυράκια αντιδρά σε εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες.
"Το 1ο βήμα για το υγιές δέρμα είναι ο συστηματικός καθαρισμός, πρωί και βράδυ".
Το βράδυ, καθαρίζουμε καλά το δέρμα ώστε να βοηθήσουμε τη φυσική αναγέννηση που πραγματοποιείται στη διάρκεια της νύχτας, καιώς η επιδερμίδα είναι ιδιαίτερα ενεργή τότε.
Το πρωί, ο καθαρισμός απομακρύνει τα μεταβολικά υπολείμματα (νεκρά κύτταρα, ιδρώτας, σμήγμα κλπ.)
Κατά την αφαίρεση του μακιγιάζ, τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται πρέπει να συνδυάζουν αποτελεσματικότητα και προστασία του προστατευτικού υδρολιπιδικού φιλμ του δέρματος. Τα άτομα με τάση για ακμή πρέπει να αποφεύγουν τα πολύ επιθετικά προϊόντα που καταστρέφουν το δέρμα. Αντίστοιχα, ακόμη και τα προϊόντα απολέπισης, τα οποία βοηθάνε στην περίπτωση των μαύρων στιγμάτων χάρη στην κερατολυτική τους δράση, μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις. Πρέπει να τα χρησιμοποιούμε σωστά και με μέτρο!
Επίσης, το δέρμα με τάση ακμής απαιτεί εξειδικευμένες θεραπείες (κερατολυτικές, αντιβακτηριακές, καταπραϋντικές, βαθύ καθαρισμό κλπ) ανάλογα με τον τύπο της ακμής.
Ακόμη και όταν μία τοπική θεραπεία έχει δοθεί από τον δερματολόγο, η ενυδάτωση συνεχίζει να είναι απαραίτητη, καθώς οι περισσότερες από αυτές τις θεραπείες έχουν την τάση να αφυδατώνουν το δέρμα. Εξειδικευμένα ενυδατικά προϊόντα είναι διαθέσιμα για κάθε ανάγκη του δέρματος με τάση ακμής, συμπεριλαμβανομένων των διεσταλμένων πόρων, των ερεθισμένων κόκκινων σπυριών, των μαύρων στιγμάτων και των κυστών.
Η τελευταία συμβουλή που πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσετε αν έχετε ακμή, είναι να μην ακουμπάτε, πιέζεται ή σπάτε τα σπυράκια, όσο δελεαστικό κι αν είναι. Αρχικά, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να κάνετε χειρότερη την κατάσταση και να κάνετε ακόμη πιο έντονα τα σπυράκια. Επίσης, όταν πειράζουμε τα σπυράκια αυξάνουμε το κίνδυνο να αφήσουμε ουλές και σημάδια.
Το μακιγιάζ μπορεί να βοηθήσει με την αυτοπεποίθηση των κοριτσιών αλλά και αγοριών με ακμή: δε πρέπει να διστάζουν να χρησιμοποιήσουν μία κρέμα με χρώμα, ένα concealer ή make-up για να κρύψουν τα σπυράκια που τους ενοχλούν. Αυτό όμως σημαίνει πως πρέπει να επιλέγουν με ιδιαίτερη προσοχή το μακιγιάζ που θα χρησιμοποιήσουν. Οποιοδήποτε βαρύ προϊόν μπορεί να μπλοκάρει τους πόρους και να χειροτερεύσει την ακμή.
Επίσης, υπάρχουν κάποια συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν ατέλειες στο δέρμα, για το λόγο αυτό και πρέπει να προσέχουμε ώστε κάθε προϊόν που χρησιμοποιούμε να είναι μη φαγεσωρογόνο (αυτή η πληροφορία υπάρχει συνήθως στην ετικέτα. Η υπερβολική χρήση προϊόντων που είναι ακατάλληλα για το δέρμα μας μπορεί να προκαλέσει ακμή.
Φυσικά, η αφαίρεση του μακιγιάζ το βράδυ είναι απαραίτητη. Σε ό,τι αφορά στα σφουγγαράκια, πινέλα και εργαλεία μακιγιάζ, πρέπει και αυτά να τα καθαρίζουμε καλά με νερό και σαπούνι, όσο πιο συχνά, για να αποφεύγουμε την εμφάνιση βακτηρίων. Αν απλώνετε το make up με τα χέρια, βεβαιωθείτε πως έχετε πλύνει καλά τα χέρια σας.
Πολλοί ακόμη παράγοντες της καθημερινής ζωής μπορούν να έχουν μικρή ή μεγάλη επίπτωση στην ακμή.
Κάπνισμα
Το κάπνισμα επιβαρύνει γενικότερα τα δερματικά προβλήματα και έχει κατηγορηθεί πως κάνει το δέρμα πιο παχύ με αποτέλεσμα να φαίνεται πιο θαμπό. Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρη σύνδεση με τα σπυράκια, υπάρχουν έντονες υποψίες πως έχει αρνητική επίδραση στην ακμή.
Ο ήλιος
Ο ήλιος είναι άμεσα υπεύθυνος για την επανεμφάνιση της ακμής, για το λόγο αυτό και οι δερματολόγοι προειδοποιούν τους ασθενείς τους για τους κινδύνους που έχει το καλοκαίρι. Ο ήλιος ξεκινάει ξηραίνοντας τα σπυράκια με αποτέλεσμα να νομίζουμε πως βελτιώνει την κατάσταση της επιδερμίδας μας. ΛΑΘΟΣ! Οι ακτίνες UV κάνουν πιο παχιά την επιδερμίδα, με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν οι πόροι και να εγκλωβίζεται το σμήγμα κάτω από το δέρμα, σε μία περίοδο, όπως το καλοκαίρι, που το σμήγμα είναι ακόμη πιο έντονο. Αυτή η συγκέντρωση σμήγματος προσφέρει το ιδανικό περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό του Cutibacterium acnes, με αποτέλεσμα την επανεμφάνιση της ακμής στο τέλος του καλοκαιριού. Η λύση; Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο και χρησιμοποιούμε το κατάλληλο αντηλιακό προϊόν για το λιπαρό με τάση ακμής δέρμα.
Διατροφή
Σε ό,τι αφορά στη διατροφή, υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές όπως η σοκολάτα και τα αλλαντικά που έχουν κατηγορηθεί για την εμφάνιση της ακμής, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν συγκεκριμένα επιστημονικά αποτελέσματα. Σύγχρονες μελέτες πάνω στο θέμα έδειξαν πως υπάρχει σύνδεση με τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα λιπαρά πρόχειρα φαγητά και η υπερκατανάλωση ζάχαρης φαίνεται να προκαλούν φλεγμονές, οι οποίες είναι βλαπτικές για το δέρμα αλλά και συνολικά για την υγεία μας. Συνεπώς, οι διατροφικές συμβουλές για την ακμή είναι αντίστοιχες με αυτές για το σωματικό βάρος και τη γήρανσης: αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα φαγητά και προτιμάμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά καθώς και το σπιτικό φαγητό.
Αντισυλληπτικά
Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορούν να βελτιώσουν το δέρμα με τάση ακμής, αν χρησιμοποιηθούν σωστά. Αλλά δεν αποτελούν από μόνα τους θεραπεία. Κάποια χάπια μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα και να κάνουν την ακμή ακόμη χειρότερη. Για το λόγο αυτό και πρέπει να μιλάμε με το γυναικολόγο μας ώστε να επιλέξουμε την κατάλληλη στρατηγική.
Κινητά τηλέφωνα
Τα βακτήρια που υπάρχουν στο κινητό τηλέφωνο έρχονται καθημερινά σε επαφή με το μάγουλό μας - για το λόγο αυτό και πρέπει να θυμόμαστε να το καθαρίζουμε καλά, αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα και να χρησιμοποιούμε ακουστικά όσο πιο πολύ μπορούμε!
Ξύρισμα
Καθώς ενισχύει τον ερεθισμό και τη φλεγμονή, το ξύρισμα μπορεί να γίνει πολύ δυσάρεστο ειδικά αν ακολουθούμε μία επιθετική θεραπεία κατά της ακμής που κάνει το δέρμα μας πολύ αδύναμο. Στην περίπτωση αυτή είναι προτιμότερο να ξυριζόμαστε το πολύ κάθε 2 με 3 ημέρες, ανάλογα με την ανεκτικότητα του δέρματός μας.
Οι ουλές είναι από τις πιο συχνές συνέπειες της ακμής, μίας γενικά ακίνδυνης δερματικής πάθησης, με εξαίρεση ακραίες περιπτώσεις. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιος τύπος δέρματος και ποια σπυράκια μπορεί να αφήσουν ουλές. Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα για να αποφύγουμε και να διορθώσουμε τις ουλές.
Δύο απλές συμβουλές:
Στην περίπτωση που υπάρχουν σημάδια, υπάρχουν διάφορες τεχνικές - απολέπιση/ peels, laser, ενέσεις κλπ - οι οποίες μπορούν να τα αντιμετωπίσουν ή έστω να τα περιορίσουν. Όλες οι παραπάνω τεχνικές πρέπει να γίνουν με την επίβλεψη δερματολόγου. Η επιλογή της τεχνικής γίνεται ανάλογα με τον τύπο της ουλής και οι διαδικασίες μπορούν να γίνουν μόλις έχει ξεπεραστεί η ακμή.