Πολλοί ασθενείς παραπονιούνται στο δερματολόγο τους ότι αισθάνονται καθημερινά μπερδεμένοι σχετικά με το δέρμα τους. Έχουν σπυράκια και σε κάποιες περιπτώσεις αντιμετωπίζουν για καιρό αυτό το πρόβλημα, αλλά κάποιες συγκεκριμένες περιοχές στο δέρμα τους έχουν εμφανίζουν ξηρότητα, ερυθρότητα, ερεθισμό και υψηλή ευαισθησία, πιθανότατα με ξεφλουδισμένες κηλίδες.
Τελικά, έχετε λιπαρό, μεικτό, με τάση ακμής ή ερεθισμένο δέρμα; Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως λειτουργούν οι διάφορες θεραπείες κατά της ακμής και τι παρενέργειες μπορούν να έχουν.
Πώς λειτουργούν οι θεραπείες ακμής;
Το σμήγμα παίζει σημαντικό ρόλο στην αρχή της ακμής, παρόλο που και άλλοι παράγοντες συμμετέχουν σε αυτό. Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες ανέλυσαν το ρόλο του σμήγματος στην εμφάνιση των σπυριών, μαύρων στιγμάτων και άλλων ακνεϊκών αλλοιώσεων και επεσήμαναν δύο συνδεδεμένα φαινόμενα που προκύπτουν σε άτομα με ακμή:
- υπερσμηγματόρροια -> το δέρμα εκκρίνει υπερβολικό σμήγμα σε συγκεκριμένες περιοχές (πλούσιες σε σμηγματογόνους αδένες).
- δυσμηγματόρροια -> το σμήγμα του δέρματος με τάση ακμής έχει μία ανισόρροπη σύνθεση συγκριτικά με το σμήγμα του δέρματος χωρίς τάση ακμής.
- επιπλέον, υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο σμήγμα προωθούν την ανάπτυξη συγκεκριμένων βακτηρίων, θέτοντας σε κίνηση μια αλληλουχία φλεγμονών, υπεύθυνων για το σχηματισμό αλλοιώσεων.
Γενικότερα, τοπικές θεραπείες ακμής ή θεραπείες με χάπια, στοχεύουν στην καταπολέμηση των επιπτώσεων του σμήγματος κακής ποιότητας (εκτός της ισοτρετινοΐνης, η οποία επηρεάζει άμεσα την παραγωγή του) για να εμποδίσουν την εμφάνιση σπυριών. Μπορούν επίσης να έχουν αντιφλεγμονώδη, ακόμη και αντιβακτηριακή δράση.
Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες για το δέρμα;
Όλα εξαρτώνται από τη θεραπεία, αλλά οι παρενέργειες μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε δύο τύπους.